STRIHANIE KONÍ - AKO TO UROBIŤ?

Kategória: Články Dátum: Hit: 123

Prevažná väčšina koní sa strihá na jeseň a v zime, ale mnohí majitelia strihajú svoje kone podľa potreby počas celého roka.

Cieľom tohto článku v žiadnom prípade nie je presvedčiť vás o tom, že je nevyhnutné ostrihať koňa a že je to jediný spôsob, ako prežiť zimu. Chceme vám len priblížiť, na čo sa pred strihaním pripraviť, na čo si dať pozor a ako sa o ostrihaného koňa správne starať - v lete aj v zime :)

Kone sa strihajú predovšetkým preto, aby sme s nimi mohli v zime pohodlne pracovať. Pohodlne nielen pre nás ako jazdcov, ale najmä pre kone. V hustej zimnej srsti sa kone veľmi potia, a to aj pri ľahšej práci. Môžu schnúť aj niekoľko hodín. Okrem toho sa telo koňa veľmi ľahko prehreje a oveľa horšie sa ochladzuje, čo je, samozrejme, energeticky veľmi náročné a môže byť pre koňa veľmi vyčerpávajúce. Ak teda vieme, že s koňom budeme pracovať aj cez zimu, a vieme ho ovládať tak, aby mu strihanie nebolo nepríjemné, je to najlepšie riešenie.

Ak je váš kôň starší, má zdravotné problémy alebo je v horšom výživovom stave, dvakrát si strihanie rozmyslite. Svojho koňa pripravíte o jeho prirodzenú izolačnú vrstvu. Naopak, strihanie takýchto koní môže byť na jar alebo v lete prospešné - starším alebo chorým koňom, ktoré slabo línajú (niektoré takmer vôbec), strihanie často prináša úľavu. Letné strihanie je tiež celkom bežné u športových koní, ktoré tvrdo pracujú a aj pri krátkej letnej srsťi sa môžu prehrievať.

Skôr ako koňa ostriháte, dôkladne si premyslite, ako ho budete strihať. Najmä typ ustajnenia, či je v stajni chladno alebo teplo, ako intenzívne bude chodiť pod sedlo a či a ako dlho bude chodiť do výbehu. Musíme zabezpečiť, aby bol kôň vždy v teple. Podľa toho vyberáme strih a deky. Množné číslo je v tomto prípade celkom na mieste - vyholený kôň by mal byť v deke viac-menej nonstop a jedna nikdy nestačí. Potrebujeme deku do boxu/výbehu, ideálne ľahšiu a teplejšiu, deku na jazdenie a deku na osušenie po práci. V prípade letného strihania nezabudnite na sieťovanú deku - je to dôležitá ochrana kože koňa počas teplých dní.

Tu je obzvlášť dôležité si uvedomiť, že pôvodne sa strihali najmä športové kone v ustajňovacom režime, teraz sa rozširuje strihanie 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Tam je veľmi dôležité zvoliť správny strih a byť naozaj prísny pri kontrole strihania (ideálne niekoľkokrát denne), aby bol kôň v teple a suchu. Ak niekto ide raz denne skontrolovať koňa a kôň má napríklad roztrhnutú deku alebo je kôň úplne bez deky, môže v zlom počasí prechladnúť. 

Ktorý strih si vybrať?

Ak netrénujete intenzívne, ale plánujete pravidelne jazdiť a chcete koňa zbaviť nadmerného potenia aspoň na najčastejších miestach, odporúčame jedno z čiastočných strihaní. V tomto prípade sa strihá spodná strana krku (aj tento malý strih uľaví mnohým koňom), zvyčajne v kombinácii s pleciami a bruchom. Nohy sa pri čiastočnom strihaní neholia. Presná oblasť nie je striktne vymedzená, rozhodnite sa podľa toho, ako a kde sa váš kôň najviac potí.

Pre kone, ktoré intenzívne pracujú a sú skôr v boxe ako vonku, je vhodnejší úplný strih. Môžete ponechať „deku“ pod sedlom alebo koňa oholiť aj tam. Z praktických dôvodov sa odporúča oholenie aj nôh takýchto koní. Nohy koní sa po tréningu často ochladzujú, buď vodou, alebo možno nejakými gélmi, a oholené nohy sú jednoducho pohodlnejšie na údržbu. 

Kedy je vhodné koňa ostrihať?

Vo všeobecnosti platí, že prvé strihanie pred zimou by sa malo vykonať koncom septembra a začiatkom októbra, aby kone nemali čas nabrať zimnú srsť. Je to však individuálne - sledujte svojho koňa. V čase, keď je už taký chlpatý, že si všimnete zvýšené potenie pri práci a potrebuje viac času na vyschnutie, je čas na strihanie. Mnohí majitelia ostrihajú svoje kone počas zimy ešte raz, ale aj to je individuálne. Pri dobrom a dôslednom odčesávaní kôň nezačne tak rýchlo zarastať a možno ho nebude potrebné znova ostrihať. Ak je mu trochu zima, prirodzene zarastie rýchlejšie. Je ľahké zistiť, či je koňovi pod dekou príjemne - stačí siahnuť pod deku, do oblasti sedla alebo inde na chrbte. Ak je chrbát teplý, všetko je v poriadku, ak sa kôň potí, je potrebná ľahšia deka, ak je mu zima, je potrebná teplejšia deka.

Strihacie strojčeky - aké sú možnosti?

Základné rozdelenie je na strihačky so šnúrou a na batérie. Nedá sa jednoznačne povedať, ktorý je lepší, každý má svoje pre a proti. Stríhacie strojčeky so šnúrou sú o niečo ľahšie a vďaka pripojeniu do siete majú stály príkon a bývajú o niečo výkonnejšie. A nevybíja sa nám batéria. Nevýhodou je kábel, a musíme byť veľmi opatrní a kábel bezpečne držať, aby naň kôň nešliapol. Batériové stroje sú trochu ťažšie - je tam predsa len ďalšia batéria. Ak sa batéria vybije, výkon stroja sa môže dočasne znížiť. Výdrž batérie nás tiež trochu obmedzuje, pokiaľ ide o počet koní, ktoré môžeme strihať. Ich výhodou je absencia kábla. Najmä v prípade citlivých koní alebo koní, ktoré ešte nikdy neboli strihané a nevieme, ako sa budú správať, je určite vhodnejší akumulátorový strihač.

Pred prvým strihaním

Chystáme sa nášho koňa prvýkrát ostrihať. Určite je vhodné venovať nejaký čas jeho príprave. Ak máme vlastné strihacie strojčeky, môžeme koňa na zvuk strojčeka, napríklad pri čistení, privyknúť tak, že ho budeme mať najprv len nasadený, potom ním budeme pohybovať okolo koňa, potom ho nasadíme na koňa a zvykneme ho na vibrácie strojčeka a jeho pohyb po jeho tele. Každý sa bojí niečoho iného. Je dôležité si uvedomiť, že zastrihnutie celého koňa môže trvať približne 3 hodiny, takže potrebujete veľa trpezlivosti a hlavne zostať pokojní. Nervózny kôň sa strihá veľmi ťažko. Väčšina koní, ktoré v pohode zvládajú bežné ošetrovanie a podkúvanie, sú celkom pokojné aj pri prvom strihaní, strihač nie je výrazne hlučný, trápi ich manipulácia. Ak predpokladáme, že by mohol nastať problém, vyhradíme si na strihanie dostatok času a postupujeme pomaly a postupne. Vždy je lepšie robiť to potichu. Je však fakt, že sú kone, ktorým sa strihanie jednoducho nepáči, a ak ich chceme ostrihať, musíme nájsť nejaký spôsob, ako to zvládnuť. Aj pri dobrom koni je dobré mať asistenta, ktorý ho v prípade potreby podrží. Srsť koňa určite musíme pripraviť na strihanie - v skutočnosti je to takmer nevyhnutnosť. Kôň musí byť dôkladne očistený, ideálne čo najmenej zaprášený, aby sa nezničili nože. Najmä ak náš kôň ide do výbehu, kde sa váľa v blate. Samozrejme, najlepšie je koňa dôkladne vyčistiť a potom ho aspoň deň alebo dva pred strihaním (čím dlhšie, tým lepšie) nechať vo výbehu s dekou, aby sa opäť neváľal. Vždy striháme na pokojnom, bezpečnom mieste, kde sa kôň nemôže zraniť a kde má strihač dostatok priestoru na pohyb, kde sa nešmýka a kde máme dostatok svetla. Existuje aj riziko pošmyknutia sa na srsti, ktorá spadne na zem, preto pod sebou a pod koňom pravidelne zametáme. Ak máme strihač s káblom, musí byť v dostatočnej vzdialenosti od koňa. Ak to koňovi pomôže, môžeme samozrejme strihať aj v boxe.

Ako si mám pripraviť strojček na prvé strihanie?

Samozrejme, najprv si prečítajte návod! Iste, veľa ľudí návody nečíta, ale v prípade zastrihávača je dobré ísť nad rámec. Dozviete sa v ňom, ako správne nasadiť čepele, ako správne nastaviť tlak (ak nastavíte príliš malý alebo príliš veľký, zastrihávač nebude strihať, a ak použijete príliš veľký tlak, môžete čepele rýchlo zničiť). Dočítate sa tiež, že čepele by sa mali pred prvým použitím dôkladne namazať a že mazanie a odmastenie by sa malo počas strihania pravidelne opakovať. Na poruchy, ktoré sú spôsobené nesprávnym používaním stroja (a verte mi, že to viete povedať), sa záruka naozaj nevzťahuje.

Takže posledná kontrola pred strihaním: kôň je dôkladne očistený, strihač je pripravený - v prípade akumulátorového sa uistite, že je batéria nabitá, v prípade sieťového sa uistite, že je kábel v dostatočnej vzdialenosti od koňa. Čepele sú naostrené a je nastavený správny prítlak. Po ruke máme aj špeciálny olej a kefu na čistenie srsti zo strojčeka. Oboje používame pravidelne počas čistenia, je to absolútne nevyhnutné, aby sme zabránili poškodeniu strihačov a čepelí a dosiahli čo najlepší výsledok.

Striháme proti smeru srsti, pričom postupujeme smerom dozadu od ramien a nahor po krku. Pri strihaní citlivých oblastí, ako sú prsia, medzi a za prednými nohami, v slabinách, na hlave alebo na nohách, postupujte veľmi opatrne. Na niektorých miestach musíme kožu natiahnuť, aby sme sa vyhli prerezaniu vrások koňa.

TIP: namiesto oleja môžete použiť praktický sprej na mazanie, dezinfekciu a chladenie nožov.

483_blog_str.jpg

O typoch strihu koní PODROBNEJŠIE TU->

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December